Siirt Pervari karakovan balı faydaları oldukça fazladır. Bu faydaları genel olarak sıralamak gerekirse:


o   Karakovan balımız enerji deposudur, enerji ve  kuvvet verir,

o   Tamamen organik Pervari balı anne sütünün artmasında çok faydalı olduğu bilinmektedir,

o   Bebeklerin ve büyüme çağındaki çocukların gelişimine yardımcı olur,

o   İştah açıcı etkisi mevcuttur,

o   Siirt balının kan yapıcı özelliği vardır,

o   Öksürük, nezle, grip gibi rahatsızlıklara faydalıdır,

o   Pervari balının balgam söktürücü özelliği vardır,

o   Karın ve adet ağrısı gibi rahatsızlıkların tedavisinde faydalıdır,

o   Cildi güzelleştirir, yanık tedavisinde yardımcı olur,

o   Verem üzerinde olumlu tedavi edici etkisi bulunur,

o   Saçı köklerini besler, sağlıklı uzamasını ve parlak olmasını sağlar,

o   Damarlarda oluşan varis rahatsızlığının tedavisinde olumlu etkisi vardır,

o   Kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların tedavisinde olumlu etkileri vardır,

o   Karaciğer hastalıkları, mide ve bağırsak rahatsızlıkları üzerinde olumlu etkileri vardır,

o   Gece terlemesi tedavisi için oldukça faydalıdır,

o   Sabah aç karnına bir tatlı kaşığı kullanıldığında ülser üzerinde tedavi edici etkisi mevcuttur,

o   Romatizmal hastalıklarda düzenli olarak Pervari balı tüketirlerse kısa sürede rahatsızlıkları geçebilir,

o   Vücuttaki alerjik sorunların tedavi edilmesine yardımcı etkileri vardır,

o   Siirt balı buhar şeklinde vücuda alındığı takdirde ağrılar kısa sürede dinebilir,

o   Diş ve diş etleri üzerinde temizleyici ve parlatıcı bir etkisi mevcuttur,

o   Bünyesindeki A, B, C vitaminleri ve mineraller sayesinde insana enerji verir,

o   Suyla seyreltilip sıcak şerbet olarak tükettiğinizde kabızlığı hemen giderir,

o   Meshane yollarını temizler, idrar iltihabını giderir ve idrar söktürür.

Dünyada artan tüketim ile doğal bal bulmak oldukça zor. Özellikle markette satılan balların %10 kısmı gerçek bal veya karışım. Bu nedenle %100 doğal olan Pervari balımız bal piyasasında büyük bir değer olarak yerini edinmiş durumda.

Pervari Karakovan Balı, peteğin arı tarafından yapılması ve petek içinin de yine arı tarafından bal ile doldurulması ile üretilir.

Pervari Balının, kalp, karaciğer, bağırsak, mide, tansiyon, kan dolaşımı ve damar hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Sigara içenlerin yemek borusunu temizlemek için de tercih ettiği balın, afrodizyak etkisi de vardır. Bu özellikleri sebebiyle Pervari Balı ülkemizde şifa kaynağı olarak görülen ve aranan birkaç baldan birisidir. Lezzeti, şifası ve kalitesiyle aranan bir bal olan Pervari Balı Osmanlı Sarayında da tüketilen bir bal olarak bilinmektedir

Siirt Pervari yöresinde üretilen Karakovan Çiçek balı eski zamanlardan bu tarafa haklı bir şöhrete sahiptir. Pervari balını diğer ballardan ayıran en önemli özelliği, geleneksel usullerle karakovan ve örme sepetlerde üretilmesidir.

Siirt Pervari Karakovan balının diğer bir önemli özelliği gerek örme sepetlerin, gerekse bir metre uzunluğunda, 30 santim kalınlığında yuvarlak dut ağacının oyularak yapılan kara kovanların içine, temel petek konulmamasıdır. Diğer suni peteklerden farklı olarak, arıların içini doldurdukları temel petek de arılar tarafından yapılmaktadır. Bu sebeplekarakovan balının peteği de rahatlıkla yenilebilir ve şifalıdır.



Comments: 0

No comments

Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*